Winnaar Morlincourt Frank Mooij Loenen aan de Vecht.

Frank is een echte herintreder. Jaren geleden vloog hij zijn eerste jaren samen met zijn vader. Later is hij zelfstandig gaan spelen en is hij vele jaren net als Willem Bonhof lid geweest in Maarssen. In 1996 werd de duivensport hem te veel hij had inmiddels een andere hobby namelijk de triatlon. En degene die Frank kent weet dat hij alle sporten zeer fanatiek beoefend. Dus deze combinatie ging niet meer samen en er werd gekozen voor de triatlon. Diverse keren heeft hij de hele triatlon van Almere uitgelopen.

Maar ook bij hem gaan de jaren tellen. En kleine fysieke ongemakken deden hem besluiten te stoppen met de triatlons.

“Frank Mooij”

Al die jaren was hij de duivensport niet uit het oog verloren. Als je Frank tegenkwam ging het gelijk over duiven. Afgelopen winter sprak ik hem onverwacht op straat en toen vertelde hij dat hij liever vandaag dan morgen weer met de duivensport wilde herstarten.  Een paar weken later kreeg ik een app dat hij weer bezig was een hok te bouwen. Raymond Moleveld kwam dit ook ter ore. Raymond heeft hem toen benaderd en beloofd hem te helpen met zijn herstart. Er werden toen het hok klaar was een negental koppels duiven van Raymond bij Frank gebracht. Bij Raymond thuis werden uit de topkoppels voor vitessen en midfond (het oude soort van Willem Bonhof) de duiven gelijktijdig gekoppeld en de eieren werden naar Frank overgelegd. Ook werden er een paar bonnetjes gekocht op internet.

Zo werden een 60 jongen gekweekt en zaten de drie afdelingen vol. Ook een elektronisch systeem werd door Raymond beschikbaar gesteld omdat hij hem zelf niet nodig had dit jaar.

Een mooi gebaar en een mooiere start kun je niet wensen.

En zoals ik van Frank gewend ben ging hij zeer fanatiek en gedreven aan de gang. Al voor de jongen rondvlogen was er al een planning hoe alles moest gebeuren dit jaar.

Het liep tot nu toe naar wens op de vluchten. Dit blijkt ook wel uit de tussenstand bij de kampioenschappen waar hij met nog een jonge duivenvlucht te gaan fier boven aan staat. Een betere start kan je niet wensen.

De jongen worden de laatste weken op de deur gespeeld en gevoerd met championsmix en NPO mix van Embrecht- Theunis.

Zijn eerste duif was er een van een bonnetje gekocht bij de comb. Wouters uit Snelrewaard. Hij kwam bij deze combinatie terecht op aanraden van zijn zwager die goed bevriend is met deze combinatie. Zijn tweede duif die 4 seconde later over de antenne holde heeft Frank zelf gekweekt uit twee duiven die hij van de winter op internet gekocht had en zijn gehuisvest in een soort kippenhokje.

Bijna ging het zaterdag nog mis want toen zijn 3e,4e,5e duif binnen waren en Frank wilde kijken hoe laat ze er waren bleken zij niet geconstateerd te zijn. De oorzaak bleek het loszitten van de antenne stekker in de klok.  Dit snel gefikst en de duiven gepakt. Gelukkig was het bij de eerste twee wel goed gegaan.

Gezien de resultaten van dit eerste jaar als herintreder denk ik dat we nog veel van Frank gaan horen de komende jaren. Gelukkig is de duivensport weer een fanatiek lid rijker.

Verslag: Hans Nielen.

Loading

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.