Frans Rigter van PV de Zwaluw Laren de Regio-overwinnaar Duffel natour 2021 met de 087.

“Frans met de jonge duiven”

Vandaag op bezoek bij Frans Rigter, die een geweldige uitslag maakt op zowel Duffel natour als Roye jonge duiven met als resultaat 1e Natour Duffel Regio H&O en 2e en 3e op Roye jonge duiven Regio H&O.

Ik wordt zondagmorgen rond koffietijd gastvrij ontvangen bij Frans Rigter midden in de polder van Eemnes met uitzicht op weilanden en de Eem waar de hokken van Frans Rigter staan. Eén hok waarop nu nog de 9 overgebleven jonge duiven zijn gehuisvest en een hokje met voormalige toppers waar Frans als dierenliefhebber geen afscheid van wil nemen.

De familie Rigter zit zondagmorgen volgens traditie om half 11 aan de koffie om de vluchten van de vorige dag gezamenlijk door te nemen.

Volgens Frans gaat het er voornamelijk om dat de duiven kwaliteit hebben en gezond zijn en vooral dat ze het naar hun zin hebben. De verzorging gaat bij Frans heel eenvoudig. Frans hanteert in beginsel hetzelfde voersysteem als Robin, maar dan wat minder strak. Wel houdt Robin een oogje in het zeil, wat hij ook bij Paul doet. Als het knap weer is mogen van Frans de jongen er `s-morgens uit en anders gaan ze `s-avonds los. Echt trainen doen de jongen niet meer. Na een paar minuten houden ze het voor gezien en gaan lummelen rond het dak en af en toe schieten ze er vandoor. Voor de motivatie heeft Frans in het jonge duivenhok 3 broedbakken aan de wand bevestigd en dat is alles. En zo gaat het al een aantal jaar heel goed bij Frans met de jonge duiven.

Het  winnende doffertje, de 087, is in begin van het seizoen 1 weekje van huis geweest en daarna nog 2 weken niet op het jonge duivenhok geplaatst. De jonge duivenvluchten moest de 087 daarom noodgedwongen overslaan maar voor de natour was hij mooi op tijd in orde. Op donderdag was zijn duivin ingekorfd op Roye. Maar meteen sloeg de 087 een nieuwe duivin aan de haak, waarvan de doffer ook op Roye was ingekorfd. Wie weet was dat net de drive om snel naar huis te komen.

De 087 wint de 1e prijs tegen 2402 duiven in Regio H&O (in A1 de 5e tegen 3692 duiven en in Noord de 23e tegen 6121 duiven). Frans had op deze vlucht 2 jongen mee.

“De 087”

Het was sowieso een Topdag voor Frans, want op Roye scoort hij 5/7 in de uitslag. In H&O 2 en 3. In de hele afdeling 45 en 46 tegen 5562 duiven.

De 1e duif, de 087 is een mooie blauwband witpen en komt uit De Erik van J.H. Hak * een dochter van de  bekende Dominator. De moeder van de 087 heeft zelf al 2 Regio-overwinningen in H&O behaald en is 1e asduif midfond geweest, Kwaliteit genoeg dus in de stamboom.

“Stamboom 087”

Na Duffel jonge duiven op 23 juli 2021 was het al weer de tweede Regio-overwinning voor Frans.

Verslag: Jan Lamers, Eemnes 15-8-2021

Loading

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.