Bas Thiel met de 591

Afgelopen dinsdag op bezoek bij de altijd gastvrije Bas Thiel van de Combinatie Thiel-Mols. De combinatie bestaat uit de uiterst gedreven coach Bas Thiel en assistent coach Frans Mols. Bas heeft al duiven sinds hij een klein mannetje was. Hij heeft het duivenvirus geërfd van zijn vader Sander Thiel. Die was `s-morgens op de scootmobiel nog langs geweest om de duiven van Niergnies te zien aankomen. Alleen was Pa Thiel veel te laat, want er waren er al 14 binnen gelopen. Tijdens de koffie wilde pa nog wel kwijt dat hij in 1973, precies 50 jaar geleden, 1 zat op Chateauroux en dat hij de hele week al zo`n voorgevoel had dat Bas en Frans vandaag ook weleens een eerste zouden kunnen pakken op Chateauroux.

De combinatie had op Chateauroux 10 duiven mee, waarvan de 591 toch wel de topfavoriet was. Bas had net op Compuclub Live gezien dat Van de Schagt in Amersfoort om 15.48 een duif had en een snelheid maakte van 1232 meter. Hij dacht net als wij hem voor willen zitten moet hij nu vallen, toen de 591 om 15.55 kwam aangestormd en zich op de antenne meldde en een snelheid maakte van 1233 meter, net genoeg om de 1e plaats in heel Noord op deze klassieker die Chateauroux toch is te bemachtigen. De 591, een duivin uit 2020 pakt op deze pittige vlucht in Regio1 H&O  de 1e plaats op 292 duiven, in Noord een 1e plaats op 786 duiven, in de Fondclub G&E, waar Bas al enkele jaren voorzitter is een 1e plaats op 606 duiven. In de afdeling weet de duivin de 12e plaats te pakken net achter de profs Bakker en Hooymans die samen toch 165 duiven inkorven.

de 591

De duivin 20-591 (Khaleesi) is door Bas in 2020 aangekocht op de beurs in Houten van dorpsgenoot Alex Meijboom. In de stamboom vinden we 75% W.A. de Bruijn met zowel van de kant van de vader en de moeder Little Rossi. Voor de overige 25% Peter van de Merwe.

Als jonge duif vloog de 591 7x mis en slechts 1 maal prijs. Maar het was een mooi gebouwde duif en ze kwam altijd fris thuis, dus Bas besloot haar aan te houden. Als jaarling stelde de 591 niet teleur. Allen de 1e Minderhout miste zij, en vloog daarna alle vluchten prijs. Zij sloot het jaar 2021 af met het duifkampioenschap Navlucht in PV de Zwaluw. Ook in 2022 presteerde zij uitstekend en stond met 1 vlucht nog te gaan 2e asduif midfond in de afdeling. Helaas miste zij op Sens, maar ze liet haar kwaliteiten dat jaar ook zien. Dit jaar was de 591 elke week op tijd maar niet heel vroeg, tot zaterdag de 24e de dag waarop zij glorieus overwinnaar werd op haar eerste dagfond-vlucht van 2023, Chateauroux.

Bas wilde nog wel kwijt dat heel ceel liefhebbers hem dit succes wel gunden want de telefoon stond niet meer stil en de appjes bleven binnen stromen, nadat hij de duif via zijn live melden systeem had door gemeld.

Verslag: Jan Lamers

Loading

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.