Cahors werd ook dit jaar Bressols (plaatsen liggen bijna tegen elkaar aan). Traditiegetrouw zijn dit de losplaatsen die de duiven van de winnaar van deze vlucht goed liggen. Ook in 2021 won een duif van Marcel van Stralen namelijk al op Cahors/Bressols het Regio 1 concours.

De duiven werden onder goede omstandigheden op vrijdag om 13.00 uur gelost met overwegend een ZW wind die toenam naar het einde van de race. De nakomers van deze vlucht hadden zaterdag echter met een storm (wind en regen) te maken. Met aan de kust windstoten van 8-9 bf. Dat maakte het er niet makkelijker op voor de duiven die door zijn geschoten en terug moesten komen.

De winnares op deze vlucht is een vet kras duivin die in 2021 door Arjan Beens is gekweekt. Op Ruffec had ze ook al prijs dit seizoen en vorig jaar vloog ze op haar tweede marathon vlucht prijs op Bordeaux. Tot nu toe 3 prijzen op 4 vluchten is een mooie score al zijn er ook deelnemers die in dit seizoen al duiven hebben van 4 op 4 (b.v. Schimmeltje van clubgenoot Youssef).

Bij Marcel worden de meeste duiven pas al tweejarige gespeeld op een marathon vlucht en gaan dan 2 of maximaal 3 keer mee in een seizoen. Dat de 130 deze vlucht wint met maar 5 oude pennen en totaal 8 slagpennen maakt het wel bijzonder. Wind mee is dan wel een uitkomst. Ze behaald haar prestatie op 10 dagen broeden en nog een groot jong erbij. Deze is samen met 24 hokgenoten gespeend na het inkorven. Deze jongen zijn weer de nieuwe aanwas om de lege plekken op te vullen van dit jaar. Kweken en vliegen gaat samen op het hok bij Marcel.

Op een accommodatie van maar 5 meter is er geen plaats voor kwekers of vasthouders. Alles wordt ingezet waardoor het rendement hoog is maar ook kwetsbaar (zeker in een jaar als dit). Met 4 van de 10 duiven zit Marcel op een prijspercentage van 40% net als op de andere 3 marathonvluchten dit seizoen. Er komen nog 2 marathonvluchten aan met middaglossing. Hopelijk twee vluchten met minder onvoorspelbare weersomstandigheden zodat de kansen voor iedereen gelijk zijn. 

Verslag: Joop de Haan

Loading

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.