Zaterdag 3 juli beleefde Marcel van Stralen uit Almere Haven een zeldzaam mooie duivendag. Zijn duiven werden op vrijdag , samen met 4.654 anderen deelnemers, om 13.00 uur gelost in Bressols.

Voor die van Marcel is dat minimaal 978 km vliegen om thuis te komen. De NPO heeft de vlucht echter de naam Cahors gegeven omdat dit (waarschijnlijk) ons bekender in de oren klinkt. Als dat zo is hadden ze beter voor Montauban kunnen kiezen want die stad ligt maar op een steenworp afstand van de losplaats.

Op dinsdag had hij zijn ploegje van 10 stuks nestduiven op een stand van een klein jonkie met een goed gevoel ingekorfd in het NIC Soest. Ze stonden er uitzonderlijk goed op. Omdat de kans bestond dat er nachtvliegers zouden zijn en hij zijn hokken niet bij huis heeft is hij in zijn camper bij het hok blijven overnachten. Om 5 uur werd de wekker gezet maar dat bleek achteraf niet nodig te zijn geweest. Om 6 uur valt dan de eerste duif van het concours in Afferden bij Theo van Oss (dat blijkt later de winnaar van het totale concours). Dit is op een van de kortste afstanden. Dan wordt het spannend of er ook nog duiven uit de regio in de NT hebben gevlogen. Dat bleek niet het geval. De duiven bleken echter niet hard door te vallen en in de regio was er om 9 uur nog geen duif binnen. Om 9 uur kwamen ze vanuit Naarden 140 pakken hooi voor de paarden brengen. Toen ze die binnen lagen en ze aan de koffie zaten ziet Lucas (de zoon van Jan van ’t Land) een duif aankomen recht uit de goede hoek. Ze viel prachtig mooi direct op de klep en het systeem piepte en gaf 09.43.50 uur aan. Deze tijd bleekgoed zijn voor een eerste in Regio 1 en een 28 e in het hele Noordelijke Unie concours tegen 4.653 concurrenten. Daarna kwamen er rap na elkaar nog 8 duiven en om 12.51.27 uur zitten 9 van de 10 in de klok.

De winnares is een mooi compact gebouwd duivinnetje. Ze komt uit twee van zijn betere duiven. Haar broer vloog vorig jaar bij Youssef Seddiki een 9 e in de Fond Club van Barcelona. Er zit veel bloed van de 16 van zijn vader uit Stad a/t Haringvliet in. Die doffer vloog 5x bij de eerste 100 nationaal en stond 3× op teletekst. Het was pas haar 2e marathonvlucht en op haar eerste (Limoges dit jaar) miste ze. Het is een laat jong uit 2019.

“De duivin enkele minuten na aankomst weer bij haar jongen”

Net als de winnaar op Limoges van Peter Bleesing is ze vorig jaar door een roofvogel gepakt en moest ze door Marcel worden gerepareerd. Haar motivatie om hard naar huis te vliegen haalde ze uit het verzorgen van haar jong die 6 dagen oud was toen ze werd ingekorfd. Op de foto zie je haar een paar minuten na thuiskomst. Ze zag er nog prima uit en wilde zaterdagavond er al weer uit om een paar rondjes rond het hok te maken.

Met de forme zit het wel goed op het hok bij Marcel dus kan hij ze nog een keer klaar gemaakt worden voor de afsluitende marathonvlucht Bergerac. Wie weet wat ze dan weer laat zien?

Verslag: Roy Vos

Loading

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.