De overwinning op Banteux is voor de familie Amechtal uit Almere.

Familie Amechtal staat voor de vader, zoon combinatie Amechtal uit Almere. Vader Noureddine (sponsor en hand en span diensten) en Sami (de melker) beleven de duivensport met het hele gezin. Ook moeder en zus zijn regelmatig trouwe supporters als de duiven thuis komen van een vlucht. Noureddine had 35 jaar geleden al duiven in Marokko en Sami groeide op met de verhalen over de duiven. In 2016 besloot Sami dat hij ook duiven wilde gaan houden. Noureddine plaatste vervolgens een advertentie om te informeren naar de duivensport en werd al snel benaderd door Willem Jansen. Willem introduceerde de familie vervolgens bij P.V. Almere. Daar was al een andere Marokkaanse duivenliefhebber lid, Youssef Sedikki. Van hem kregen ze hun eerste duiven en leerden ze de basisprincipes om de duiven te verzorgen. In 2017 zijn ze lid geworden van P.V. Almere.

“Familie Amechtal”

Ze vervolgens op zoek naar snelle duiven om de concurrentie aan te gaan met de rest van de regio. Er werd aangeklopt bij Roland Janssens uit België, Ron van de Noort (NH) en John Ruttenberg (Baarn). De start was gelijk goed al moesten er hier en daar nog wel wat puntjes op de i worden gezet. Nu we 5 jaar verder zijn wordt er het hele jaar constant en goed gepresteerd met regelmatig mooie uitschieters naar boven. Dit op alle afstanden van vitesse tot aan de grote fond. Dit resulteert in een hoge klassering in het generale kampioenschap over alle vluchten.  

De meest recente uitschieter is een overwinning in het samenspel Hilversum en Omstreken op de vlucht Banteux (293 km) tegen 1.102 concurrenten. De winnares is een jonge duivin die eerder op de jonge duiven vluchten is gespeelt en vervolgens de overstap naar de natour heeft gemaakt. Dit kwam omdat de jongen een aantal weken behoorlijk gestrest waren door lawaai uit de buurt en roofvogel aanvallen. Dat ging helaas ten koste van de prestaties. Degene die hier het meeste last van hadden zijn even ingehouden en daarna op de natour ingekorfd.

De winnares komt uit de Willem de Bruin duiven van Alex Meijboom. Ze zit met 40 niet gescheiden jongen in een afdeling van 2 bij 2 meter. Deze afdeling heeft een geheel open nok (alleen gaas als afscheiding) en een vloerbedekking met kattenbakvulling. Op de grond hebben verschillende duivinnetjes eieren gelegd en het is dringen wie er het eerste op mag gaan zitten. Welke duivinnen de eieren hebben gelegd is niet bekent maar het werkt wel erg motiverend voor een aantal. De duiven worden hier verduisterd en bijgelicht zodat de winnares nog op 7 oude pennen kon worden ingekorfd. De oude duiven hebben een hok van 5 meter ter beschikking. Daar is plek voor 20 koppels waarvan 6 voor de grote fond. Hier wel een dicht plafond met schuiven aan de voorzijde.

De verzorging is puur gericht op conditie opdoen en veel arbeid verrichten. Er worden 3 soorten voer gemend met in de mengeling veel eiwit en vetten. Die moeten natuurlijk verbrand worden en daarom wordt er 2x per dag minimaal een uur  getraind waarbij er op 3 ochtenden in de week 35 km met de duiven wordt gereden. Dat houdt ze in conditie en scherp. Vooral op de korte vluchtjes zie je het resultaat dat ze het laatste stukje naar huis kunnen dromen.

De overwinning op Banteux gaat naar een gedreven familie die het beste uit de duivensport wil halen. De kans op een volgende overwinning acht ik dan ook vrij groot. Nog 1 vluchtweekend te gaan en dan zit het seizoen er weer op en beginnen de voorbereidingen voor volgend jaar. Ik wens jullie daar veel succes bij.  

Verslag: Marcel van Stralen.    

Loading

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen.